Oorlogsjaren in Nuis

Ik ben in 1942 geboren en als ik er later met mijn vader en moeder over praatte dan was het een hele spannende tijd. Zij konden er zo mooi over vertellen, het was net of je het zelf beleefde. Zo vertelden ze ook het volgende verhaal.
In de tijd dat er telkens mensen opgepakt werden, reed er een motor met zijspan in het steegje tussen ons huis en het huis van de buren. Vader zei tegen de jongens in de bakkerij: wegwezen jongens! Ze vlogen achter uit de bakkerij, op sokken of wat ze ook maar aanhadden. Zo naar de landerijen, over sloten en door heggen. Dicht bij de Schipsloot komen ze in een roggeveldje terecht. Vanaf het huis kijkt vader er naar en ziet hier en daar een kop boven de rogge uitkomen. Na een tijdje is er geen gevaar meer en komen ze weer bij elkaar. Vader zei tegen Piet Postma: wat heb jij daar in je hand? Piet had de veger, waarmee hij de bakkerij was uitgerend nog in zijn hand.
In de meidagen, toen er ook een aantal mensen op de Haar doodgeschoten werden, was het heel angstig. Mijn oma was kosteres van de Nederlands Hervormde kerk en mijn vader heeft een paar weken lang in de toren geslapen. Hij dacht dat het daar veiliger was en dat was het waarschijnlijk ook wel. Op een nacht schrok hij zich dood toen er een uil over hem heen vloog. Hij dacht dat er een kogel insloeg; toen heeft hij het wel even benauwd gehad.
Het was ook uitkijken bij de klanten want er waren er enkele bij die sympathie hadden voor de NSB en dan moest je heel voorzichtig zijn met wat je zei. Er was één klant, een rasechte NSB-er, daar ging vader wel tegen in. Hij had wel karakter hoor, hij liet niet over zich heenlopen. In de tijd van de slag om Stalingrad zei die vrouw: “de Duitsers hebben Stalingrad al bijna ingenomen”. “Nou” zei vader “dat krijgen ze nooit!”. Dat is gelukkig ook niet gebeurd, maar die klant was hij wel kwijt.

Henk Dikkers
(Geboren 1942)

Interview:
In het kader van t ‘Streektoal project Moarum’
2004

Interviewer: Martje Grondsma en Alie de vries

In opdracht van de RUG
Professor Siemon Reker